آزمایشگاه حرکات اصلاحی
معرفی آزمایشگاه حرکات اصلاحی
آزمایشگاه حرکات اصلاحی دانشکده علوم ورزشی با هدف ارائه خدمات تخصصی در حوزه علوم ورزشی به پژوهشگران، اعضای هیات علمی و دانشجویان راه اندازی شده است. این بخش در راستای زمینه های تحقیقاتی ارزیابی ناهنجاری های وضعیتی و عدم تعادل عضلانی در اندام های فوقانی و تحتانی، ارزیابی هماهنگی و عملکرد دستگاه عصبی – عضلانی و تغییرات الکتروفیزیولوژیکی، ارزیابی و اندازه گیری علمی حرکات و مهارت های ورزشی و ارائه بازخورد برای اصلاحات مورد نیاز جهت توسعه تکنیک ها و ترکیب آن با عملکرد ورزشکار، تجهیز شده است.
آزمایشگاه حرکات اصلاحی
کابرد: اندازه گیری شانه به جلو روش کار با وسیلهبرای اندازهگیری میزان جلوآمدگی شانهها، به فرد گفته میشود تا به صورت عادی پشت به دیوار با 20 سانتی متر فاصله از آن با دستهای آزاد در کنار بدن بایستد. درین حالت فاصله بخش قدامی هر دو زائده آخرمی تا دیوار اندازهگیری میشود. این اندازهگیری توسط این وسیله برای هر دو زائده آخرمی راست و چپ انجام میشود. میانگین فاصله شانه راست و چپ از دیوار منهای 20 سانتی متر به عنوان فاصله زائده آخرمی از دیوار در نظر گرفته میشود
کاربرد: اندازه گیری زانوی پرانتزی، زانوی ضربدری، اندازه گیری فاصله کندیل استخوان روش کار با وسیله: اندازه گیری زانوی پرانتزی برای اندازه گیری این اختلال ، فرد بدون کفش و جوراب در حالیکه زانوها و ران های وی دیده می شود بدون هیچگونه انقباض و تنش غیر طبیعی در عضلات ناحیه ران می ایستد . زانوها باید در حالت اکستنشن کامل قرار گرفته و قوزک های دو پا به گونه ای به هم بچسبند که استخوان کشکک زانوها به رو به رو نگاه کنند . در این حالت فاصله بین دو کندیل داخلی رانها ( فوق لقمه داخلی ران ) بوسیله کولیس و یا کالیپر مخصوص اندازه گیری و ثبت می شود . در برخی متون بیشترین فراوانی ( فاصله بین دو کندیل ) در دامنه 2 تا 4 سانتی متر قید شده است اندازه گیری زانوی ضربدری فرد بدون کفش و جوراب در حالی که زانوها و ران های وی دیده می شود و بدون هیچ گونه انقباض در عضلات ناحیه ران می ایستد . برای اندازه گیری میزان ژنووالگوم ( والگوس) زانوها ، آنها را باید در حالت اکستنشن کامل قرار داد به صورتی که استخوان کشکک زانوها هردو به سمت جلو و روبه رو نگاه کنند . سپس فاصله بین دو قوزک داخلی مچ پا از طریق کولیس یا کالیپر اندازه گیری و ثبت می شود.
کاربرد: ارزیابی و تشخیص کیفی ناهنجاری های راستای قامت افراد روش کار با وسیله:برای اندازی گیری با صفحه شطرنجی ، آن را در مکان ثابت قرار می دهیم . یک نقطه به صورت ( + ) در حدود45 سانتی متری پشت صفحه که امتداد این نقطه باید عمود بر خط ثقل صفحه باشد را بارنگ یا گچ مشخص می کنیم . این نقطه محل قرار گیری خط ثقل آزمون شونده است . فاصله قوزک های داخلی پاهای آزمون شونده نسبت به این نقطه ( +) 4 سانتی متر است . محل استقرار آزمون کننده در حدود 3 الی 4 متری صفحه است که بایستی درست در راستای ( عمود بر) خط ثقل صفحه و آزمون شونده باشد . آزمون کنننده در حالی که روبه صفحه قرار دارد از آزمون شونده می خواهد تا با فرمان وی بدن خود را در هر سه حالت با خط ثقل دستگاه تنظیم کند . در این موقع مشاهدات صورت گرفته از نماهای مختلف بررسی و برای دقت بیشتر در آزمون نیویورک ثبت می شود .
کاربرد: اندازه گیری ناهنجاری سر به جلو روش کار با وسیله: براي اندازه گيري زاويه سر به جلو از وسيله اندازه گيري زاويه سر استفاده مي شود كه به منظور قرار گيري قائم آن، يك تراز در بازوي ثابت آن تعبيه شده است. فرد در يك حالت راحت مي ايستد و 3 بار حركت فلكشن واكستنشن گردن را انجام مي دهد، سپس سر را در يك موقعيت طبيعي راحت نگه مي دارد. در اين مرحله آزمونگر با قرار گرفتن در سمت چپ آزمودني بازوي ثابت گونيامتر را عمود بر زمين، محور گونيامتر را در نماي جانبي موازي با زائده خاري C7 و بازوي متحرك گونيامتر را بر روي غضروف بخش قدامي گوش تنظيم مي كند. زاويه بين بازوي متحرك و خط افقي كه از مهره C7 عبور مي كند، به عنوان زاويه كرانيوورتبرال (cv) ثبت مي شود. عددي كه به عقربه نزديكتر است زاويه را نشان مي دهد و اگر عقربه بين دو عدد قرار گرفت عدد كوچكتر ثبت مي شود. در مجموع سه بار ارزيابي انجام مي گيرد و بين هر تست يك استراحت 2 دقيقه اي به فرد داده مي شود. در پايان ميانگين 3 تست براي ارزشيابي مورد استفاده قرار مي گيرد.
· شولدرویل برای افزایش دامنه حرکتی مفصل شانه استفاده می گردد . سکان دستگاه به طرف بالا و پایین و همچنین دستگیره سکان نسبت به مرکز سکان متغییر و قابل تنظیم می باشد .برای ایمنی بیشتر و نصب آسانتر پایه شولدرویل بلند ساخته شده است تا سنگینی و فشار دستگاه بر روی زمین باشد و از کنده شدن از دیوار و آسیب رسانی که متحمل است پیشگیری شود. · ابعاد:100*40*205سانتیمتر. دستگاه شولدرویل فیزیوتراپی نوعی دستگاه است که جهت کمک به فعالیت عضلات و ماهیچه های بخش شانه به کار می رود.دستگاه شولدرویل را می توانید در انواع مختلفی در بازار پیدا کنید، مانند:• شولدرویل پیشرفته • شولدرویل کلاسیک چوبی • شولدرویل اکونومیک • شولدرویل درجه دارهر یک از این دستگاه ها با توجه به نوع بیماری و درجه آن و یا عواملی همچون سن شخص بیمار متناسب هر فرد استفاده می شود.
کاربرد : اندازه گیری ناهنجاری های ستون فقرات ، اندازه گیری قوس طرفی در صفحه ساجیتال و فرونتال ، ارزیابی دامنه حرکتی ستون فقرات ،اندازه گیری اسکولیوزیس، کایفوزیس و لوردوزیس در چه مواردي به کار ميروداين دستگاه جهت اندازه گيري زواياي ستون فقرات در وضعيت هاي ايستاده، فلکشن و هايپراکستنشن در صفحه ساجيتال و ايستاده فلکشن جانبي سمت راست و چپ در صفحه فرونتال، مورد استفاده قرار مي گيرد. از اين دستگاه ميتوان براي بررسي علت دردهاي کمر و مشکلات ستون فقرات و يافتن راه هايي براي بهبود آنها استفاده کرد. اين دستگاه زواياي مهره را نسبت به مهره هاي ديگر ثبت کرده و به صورت گرافيکي نمايش مي دهد. اسپاينال موس زاويه مهره خاجي نسبت به شيب لگن و طول کل ستون مهره ها يا هر بخش را اندازه گيري ميکند. مشخصات دستگاه– استفاده سريع، آسان و قابل اطمينان– نمايش گرافيکي نتايج– دقت بالاي نتايج در مقابل نتايج اشعه ايکس– ارتباط بخش مرکزي با کامپيوتر از طريق پورت سريال کامپيوتري با ارتباط بيسيم– امکان برقراري ارتباط از فاصله سهم تري از طريق ارتباط بيسيم با کامپيوتر– ثبت نتايج در دو مقياس متريک و انگليسي
انواع گونیامترگونیامترها از نظر جنس و اندازه با هم متفاوت هستند و همانطور که گفته شد، در دو جنس پلاستیکی و فلزی تولید میگردند. گونیامترهای پلاستیکی شفاف اند و دقت بیشتری در اندازهگیری دارند؛ همچنین در قیمت های پایین تری نسبت به مدلهای فلزی عرضه میشوند. اما گونیامترهای فلزی با وجود مقاومت بالا در برابر آسیب های احتمالی، هم قیمت های بالایی دارند و هم برای بعضی از کاربران دقت مورد نظر را فراهم نمیکنند. گونیامترها در اندازه های 9، 15، 20 و 30 سانتیمتر طراحی میشوند که کاربر بر اساس نوع استفاده خود از آنها، سایز مناسب را انتخاب میکند. به طور مثال مدل 9 سانتیمتری برای بررسی مفاصل انگشتان بوده و به نام گونیامتر انگشتی معروف است. اندازه های بلندتر نیز برای مفاصل آرنج، شانه، زانو و... استفاده میشوند. به طور کلی از گونیامتر برای بررسی میزان حرکت مفصل های انگشتان، مچ دست، شانه، گردن، آرنج، لگن، زانو، مچ پا و میزان چرخش و خم شدن کمر استفاده میکنند.
جامعه هدف و کاربرد در ورزش- سنجش تعادل ورزشکاران: می توان از ابزار فوق در فدراسیون ها و باشگاه های ورزشی جهت سنجش تعادل افراد استفاده نمود، به عنوان مثال در ورزشی مانند ژیمناستیک که شاید تعادل نقش مهمی دارد می توان میزان تعادل افراد را با این ابزار بررسی نموده و در صورت نیاز برنامه های تمرینی مناسب برای افراد طراحی نمود. از طرفی می توان ابزار فوق را در سنجش تعادل افراد در ازمون های استعدادیابی ورزشی مانند تیر اندازی استفاده نمود. - سنجش تعادل سالمندان: می توان از ابزار فوق برای سنجش تعادل سالمندان، میزان گیجی وخطر افتادن استفاده نموده و در صورت نیاز برنامه های جبرانی مناسب برای کند نمودن سرعت افت تعادل در این جامعه طراحی نمود. - سنجش تعادل در مراکز مطالعات رشدی کودکان: می توان به وسیله ابزار فوق، تعادل افراد را از سنین کودکی تا مراحل بعدی رشد بررسی نموده و هنجارهای رشدی مناسب را تدوین نمود. - وضعیت تعادل در افراد مصدوم و معلول: می توان از ابزار فوق برای بهبود وضغیت تعادلی بدن افراد با ضایعات تعادلی مستقیم و غیر مستقیم طی دوره توانبخشی و نظارت بر روند بهبودی بیمار در طول برنامه های توانبخشی مانند فیزیوتراپی استفاده نمود. - سنجش تعادل در بیماران خاص: در بعضی افراد مانند افراد مبتلا به بیماری ام اس که سیستم تعادلی را تحت تاثیر قرار می دهد می توان از ابزار فوق به عنوان یک وسیله مناسب جهت بررسی افت تعادل و برنامه ریزی تمرین های مناسب برای کاهش سرعت افت تعادل افراد استفاده نمود.
نحوه کار با دستگاه برای اجرای آزمون هر فرد با پای برهنه به مدت 34 ثانیه بر روی دستگاه تعادل سنج ایستا قرار می گیرد و به نقطه مشخصی که به نسبت قد وی بر روی دیوار نصب گردیده نگاه می کند )نقطه مشخص بدین منظور است که از حرکات چشم فرد به اطراف جلوگیری شود زیرا هر حرکت سر باعث جابجایی مرکز ثقل می شود( هر فرد برای افزایش پایایی 3 بار مورد آزمون قرار گرفته و میانگین آن برای هر فرد ثبت می شود. ابزار تحقیق شامل یک دستگاه تعادل سنج ایستا به همراه یک دستگاه کامپیوتر شخصی )لپ تاپ( می باشد. مربیان در اغلب مواقع، سطح پایداری افراد را توسط آزمون های سنتی امتیاز بندی شده عملی ارزشیابی می کنند. با اینکه آن آزمون ها می توانند اطلاعات اولیه ای را در رابطه با عملکرد سیستم تعادلی را ارئه دهند اما بسیاری از پارامتر های مورد نیاز برای سنجش تعادل اندازه گیری نمی شوند. پایداری وضعیت بدنی در شرایط آزمایشگاهی با ثبت نوسانات لحظه ای غیر ارادی بدن که با چشم قابل دیدن نیستند ارزشیابی می گردد، این کار با ایستادن بر روی یک صفحه نیروسنج که نیرو های عمودی حاصل از وزن بدن را در نقاط مختلف اندازه گیری می کند، انجام می گیرد. اطلاعات حاصل جمع آوری شده و در کامپیوتر ذخیره می شوند و تحلیل بر مبنای محاسبه تغییرات مرکز فشار در طول زمان بر یک صفحه افقی انجام می گیرد. مشخص کردن محل فشار در طول زمان می تواند برای محاسبه طیف پارامتر های مختلف نوسانات بدن مورد استفاده قرار گیرد و نتایج حاصل را می توان با عملکرد سایر افراد، ورزشکاران و یا بیماران مورد مقایسه قرار داد.
"دستگاه سنجش ترکیب بدن (Body Composition Analyser) به روش Bioimpedance" دستگاه سنجش ترکیب بدن (بادی کامپوزیشن آنالایزر) دستگاهی است که از آن برای تجزیه و تحلیل کامل ترکیبات بدن استفاده میشود . این دستگاه از طریق ایمپالسهای الکتریکی و مقاومت ایجاد شده توسط بافتهای بدن عمل می نماید . با توجه به مقدار این مقاومت ، نسبت بافتهای بدن تعیین شده و پس از آن با مقادیر نرمال که برای دستگاه تعریف شده مقایسه میشود. بدین ترتیب میتوان تصویر کاملی از وضعیت ترکیب بدن بدست آورد. همچنین ورزشکاران میتوانند با مقایسه نسبت بافت های خود با مقادیر مطلوب آن رشته ورزشی برنامه مناسبی برای ادامه تمرینات خود ترسیم کنند و یا در مراحل مختلف تمرین میتوانند میزان پیشرفت و دستیابی به اهداف را بررسی نمایند. همچنین این دستگاه در مراحل درمان بیماریهایی از قبیل سرطان، چاقی، سوختگی و ... کاربرد دارد . پارامترهای که توسط دستگاه اندازگیری می شوند عبارتند از: • اندازه گیری دقیق وزن • تعیین وزن مناسب برای فرد • شاخص توده بدن (BMI) • میزان متابولیسم پایه (BMR) • درصد و مقدار توده چربی (FM) • توده بدون چربی ( FFM) • میزان عضله و چربی به تفکیک دست چپ، دست راست، پای چپ، پای راست و تنه • میزان عضله و چربی ایدهآل • میزان چربی شکمی (سطح و درصد چربی احشایی) • مجموع آب بدن (TBW) • میزان پروتئین • میزان مواد معدنی • تعیین تیپ بدن
خط کش منعطف 50 سال پیش برای اولین بار مطرح گردید. در خصوص این ابزار عنوان شده که وسیله است سربی با روکش پلاستیکی که فقط می تواند در یک صفحه خم شود و بعد از خم شدن نیز شکل خود را حفظ می کند. این وسیله در اندازه های متفاوت یافت می شود. نوع 30 سانتی متری آن صرفا برای اندازه گیری لوردوز، 40 سانتی متری آن برای کایفوز و 60 سانتی متری آن برای لوردوز و کایفوز همزمان استفاده می شود. به منظور اندازه گیری قوس های ستون فقرات خط کش منعطف بر روی خط میانی ستون فقرات میان دو نقطه مشخص قرار می گیرد و پس از فشار مناسب بر روی آن، شکل انحنا قوس مورد نظر را به خود می گیرد سپس خط کش را بر روی یک تکه کاغذ قرار داده و با کشیدن قلم در طول خط کش منعطف قوس ستون فقرات بر روی کاغذ کپی می شود.کاربرد: اندازه گیری زاویه و انحنا پشتی(کایفوزیس) اندازه گیری زاویه و انحنا کمری (لوردوزیس) اندازه گیری همزمان هر دو قوس ستون فقرات سبک، غیر تهاجمی با روایی و پایایی خیلی خوب ابعاد مختلف 40 ،50 ، 60 سانتی مترنحوه اندازه گیری کایفوز و لوردوز با حط کش منعطف: خط کش منعطف: برای اندازه¬گیری زاویه کایفوز و لوردوز آزمودنی¬ها از خط¬کش منعطف 60 سانتی متری با عنوان یک روش اندازه¬گیری غیرتهاجمی و معتبر در مقایسه با روش X-ray برای استفاده از اندازه¬گیری قوس ستون فقرات استفاده شد ارزیابی کایفوز سینه ای و لوردوز کمری روش کار با وسیله: ابتدا زائده خاری C7 ، نقطه راس قوس سینه ای و محل اتصال S1– L5 را مشخص و نشانه گذاری کرده بعد از قرار دادن خط کش منعطف بر روی ستون مهره ها و رسم قوس اندازه گرفته شده بر روی کاغذ ، نقاط مذکور را به یکدیگر وصل کرده و با استفاده از فرمول مثلثاتی زیر زاویه کایفوز (Ө) محاسبه می شود. روش دیگر استفاده از برجستگی های زوائدخاری مهره های T2 و T12 برای اندازه گیری زاویه کایفوز سینه ای است
تعریف قدرت توانایی اعمال بیشترین نیرو بر علیه یک مقاومت را قدرت گویند. قدرت حداکثر نیرویی است که می توان اعمال نمود. قدرت عضلانی جزء دیگر آمادگی جسمانی است که در سلامتی و تندرستی افراد نقش مهمی ایفا می کند قدرت به توانایی یک عضله یا گروهی از عضلات برای اعمال نیرو روی یک مقاومت اطلاق می شود قدرت قابلیتی است که موجب افزایش توانایی عمومی بدن می شود. ارزیابی قدرت عضلانی بطور اختصاصی توانایی انقباض ارادی یک عضله یا گروه عضلانی در یک مفصل خاص را اندازه گیری می کند. با استفاده از یک سیستم توصیف شده برای اولین بار توسط Robert lovett، یک جراح ارتوپد، در اوایل قرن بیستم مقدار عددی آن مشخص شده است. ابزار دینامومتر Dynamometer toolفرآیند اندازه گیری نیروهای در حال کار، با استفاده از یک ابزار دستی (دینامومتر) که نیروی انقباض عضلانی را اندازه گیری می کند.
از این دستگاه جهت ارزیابی بازخورد اندام های مسوول تعادل (گوش داخلی، چشم و حس عمقی) بهره برد و توانایی یک ورزشکار در حفظ یک موقعیت متعادل بر روی در یک سطح ناپایدار مورد سنجش قرار می گیرد. از این دستگاه می توان در توسعه یادگیری حرکتی نیز سود برد.
کاربرد نتایج:
در رشته های که تمرکز و تعادل دارای هستند انجام این آزمون می تواند معیار مناسبی برای سنجش توانمندیهای ورزشکاران باشد، نظیر ژیمناستیک و تیراندازی. نتایج این آزمون همچنین می تواند در ارزیابی آسیب دیدگیها و تعیین زمان بازگشت ورزشکار آسیب دیده به تمرینات مورد استفاده قرار گیرد. در بعد تمرینی از این دستگاه می توان برای هماهنگی اعصاب و عضلات استفاده نمود.