آزمایشگاه رفتار حرکتی
معرفی آزمایشگاه رفتار حرکتی
آزمایشگاه رفتارحرکتی دانشکده علوم ورزشی با هدف ارائه خدمات تخصصی در حوزه علوم ورزشی به پژوهشگران، اعضای هیات علمی و دانشجویان راه اندازی شده است. این بخش در راستای زمینه های تحقیقاتی بررسی سیگنال های الکتریکی مغز، وضعیت و توسعه ظرفیت های روانی ورزشکاران بویژه در شرایط مسابقات، بررسی وضعیت رشد و کنترل حرکتی در رده های مختلف سنی و جنسی و اجرای مطالعات در جهت توسعه ، کنترل و بهبود مهارت های ورزشی تجهیز شده است.
تجهیزات موجود در آزمایشگاه رفتار حرکتی
"دستگاه سنجش ترکیب بدن (Body Composition Analyser) به روش Bioimpedance" دستگاه سنجش ترکیب بدن (بادی کامپوزیشن آنالایزر) دستگاهی است که از آن برای تجزیه و تحلیل کامل ترکیبات بدن استفاده میشود . این دستگاه از طریق ایمپالسهای الکتریکی و مقاومت ایجاد شده توسط بافتهای بدن عمل می نماید . با توجه به مقدار این مقاومت ، نسبت بافتهای بدن تعیین شده و پس از آن با مقادیر نرمال که برای دستگاه تعریف شده مقایسه میشود. بدین ترتیب میتوان تصویر کاملی از وضعیت ترکیب بدن بدست آورد. همچنین ورزشکاران میتوانند با مقایسه نسبت بافت های خود با مقادیر مطلوب آن رشته ورزشی برنامه مناسبی برای ادامه تمرینات خود ترسیم کنند و یا در مراحل مختلف تمرین میتوانند میزان پیشرفت و دستیابی به اهداف را بررسی نمایند. همچنین این دستگاه در مراحل درمان بیماریهایی از قبیل سرطان، چاقی، سوختگی و ... کاربرد داردپارامترهای که توسط دستگاه اندازگیری می شوند عبارتند از: اندازه گیری دقیق وزنتعیین وزن مناسب برای فرد، شاخص توده بدن، میزان متابولیسم پایه، و مقدار توده چربی، توده بدون چربی میزان عضله و چربی به تفکیک دست چپ، دست راست، پای چپ، میزان عضله و چربی، میزان چربی شکمی مجموع آب بدنمیزان پروتئین، میزان مواد معد،نی، تعیین تیپ بدن
نوروفیدبک یک سیستم درمانی جامع است که به طور مستقیم با مغز کار می کند. دستگاه نوروفیدبک، ابزاری است که امواج خام مغزی دریافت شده از طریق الکترودهای قرار گرفته بر روی سر را به امواج مختلف تجزیه می کند. این امواج همان امواج شناخته شده مغزی دلتا، تتا، آلفا و بتا هستند. در خلال آموزش نوروفیدبک الکترودها بر طبق سیستم بین المللی 10-20 روی جمجمه و در منطقه مورد نظر قرار داده می شوند. و دو الکترود نیز بر روی نرمه گوش ها قرار داده می شود. قبل از قرارگیری الکترود ها بر روی سر، پوست سر با الکل طبی و ژل نیوپرپ کاملا" تمیز شده و الکترودها در منطقه مورد نظر با چسب ten-20 متصل می شوند. دستگاه مورد استفاده در این تحقیق 1 دستگاه 10 کاناله ساخت کشور کانادا و کارخانه Infiniti می باشد.
دستگاه Oasis Pro محصول کمپانی Mind Alive کانادا برای کاربردهای بالینی از تحریک الکتریکی مغز TDCS با رعایت آخرین استانداردهای ایمنی طراحی و ساخته شده است. این دستگاه می¬تواند تا ۲/۲ میلی آمپر شدت جریان را ارائه نماید و حدأکثر ولتاژ تعیین شده در آن برای ۳۵ ولت تعیین گردیده است.
به دلیل وجود محدودیتهایی چون دقت کم، ثبات و عدم قابلیت تحرک، اطلاعات خروجی محدود و بویژه محدودیت حرکتی و توجهی هنگام استفاده و آزمون، گرایش به سمت عینکهای قابل حمل با محدودیت حرکتی بسیار پایین افزایش یافت. نسلهای مختلف ردیاب چشم از فناوریهای مختلفی استفاده میکنند. نمونههای امروزی آن به لحاظ سختافزاری شامل دوربین و یک فراتاب (پروژکتور) میباشد. پروژکتورکوچکی نورمادون قرمز را به چشم میتاباند. دوربین، در بازههای زمانی کوتاه از چشم عکس میگیرد و با پردازش آن تصاویر، جزئیاتی از بازتاب نور از چشم بدست میآید. به کمک این دادهها و الگوریتمهای ریاضی، نقطهای که بیننده درهرلحظه به آن مینگرد، محاسبه میشود.
اکثر دستگاههای ردیابی چشم امروزی بصورت عینکهای مخصوص طراحی شدهاند. این عینکها از نظر ظاهری مشابه عینکهای طبی میباشد با این تفاوت که یک دوربین در جلوی عینک و چند دوربین پشت قاب شیشه ای عینک برای ثبت حرکات چشم وجود دارد. علاوه بر دوربین، در این عینکها، میکروفن ضبط صدا و محل اتصال کابل و ذخیره مستقیم دادهها در موبایل تعبیه شده است (شکل 4-4). کالیبره کردن در این دستگاهها بسیار آسان و با نقاط متعدد و دامنه حرکتی بیشتر نسبت به دستگاههای ردیابی قبلی انجام میگیرد. این فناوری با قابلیت حداکثر جابجایی بدون محدودیت و کاربری آسان به صورت بیسیم با افزونههای سخت افزاری و نرم افزاری متنوع تمامی نیازهای تحقیقاتی را برآورده میسازد. قابلیت یکپارچگی با ثبت امواج مغزی(EEG) و یا واقعیت مجازی از دیگر امکانات عینکهای جستجوی بینایی میباشد (محمدزاده و حیدری، 1395).